BESKÆRING AF KLATREPLANTER: SÅDAN KONTROLLER DU DEM

Klatreplanter er ofte stærke og vil klare sig fint, hvis du ikke beskærer dem. Men nogle gange er de nødt til at tro på det. Ikke nødvendigvis for deres helbred, men for at holde klatrerne i skak. Nogle klatreplanter har en tendens til at fortsætte med at vokse og gro til. Det er der ikke plads til i en smuk og ryddelig have! Sådan beskærer du klatreplanter.

have-lounge-sofa-sofa-puf-puder-vtwonencollection creepers-beskæring-
Tommelfingerregler
Der findes alle slags klatreplanter, men når det kommer til beskæring, giver man de fleste klatrere den samme behandling. Der er et par faste regler at huske. Brug fx altid rent beskæringsværktøj. Du ønsker ikke at forurene smukke klatrere med et par ting.

Under alle omstændigheder kan du altid tage følgende regel i betragtning. Klatreplanter, der blomstrer før sommeren – altså inden 21. juni – kan beskæres efter blomstring. Beskær alt, der blomstrer efter 21. juni i det tidlige forår.

LÆS OGSÅ
Klatreplante mod hegn

For helbredet
Nogle klatreplanter skal beskæres. Særligt smukke blomstrer som Passiflora eller nogle typer Clematis. Disse kan fryse om vinteren, og det lover ikke godt for deres helbred. Hele planten kan blive påvirket og til sidst dø. Det er meget vigtigt at beskære disse døde stykker tilbage umiddelbart efter vinteren.

Selv med klatreplanter, der faktisk ikke skal beskæres, er det godt at lave en inspektionsrunde i ny og næ. Fjern altid stykker, der ser usunde og døde ud for at få klatreren til at skinne igen næste sæson.

Løvfældende klatreplanter
Du kan kun beskære en løvfældende klatreplante, når den er i dvale. Det er normalt om vinteren, omtrent fra november til april.

LÆS OGSÅ
Pergola klatreplanter

Stedsegrønne klatreplanter
Klatreplanter, der forbliver grønne – som den velkendte Hedera – beskæres bedst i det tidlige forår. Gerne inden den får nye blade. Så skal anlægget ikke spilde energi. Skulle et stedsegrønt slyngplante begynde at gro eller gro et umuligt sted, kan du til enhver tid beskære den.

Blomstrende klatreplanter
Med blomstrende klatrere er det vigtigt, at du ved, hvornår de vil blomstre. Klatreplanter, der vokser om foråret, bør ikke beskæres om foråret. Der er så stor chance for, at blomsterknopper, der er dannet, bliver skåret væk. Så beskær den først efter blomstringen, og du kan nyde den igen næste sæson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *